Bemutatkozó Órára, szakkörre

IX. FÖLDI JÁNOS ORSZÁGOS TERMÉSZETTUDOMÁNYI VERSENY 3-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK SZÁMÁRA


Beszámoló a IX. Földi János országos természettudományi versenyről

A hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ a 2021/22-es tanévben is meghirdette a Földi János természettudományi versenyt. Az immár kilencedik alkalommal kiírt versenyfelhívásra 8 iskola 38 tanulója nevezett. A megmérettetés első szakasza három levelezős fordulóból állt. A versenyzők az otthoni kísérletek során krumplipuskát készítettek, de vizsgálniuk kellett a testek úszását is. A beküldésre váró feladatok megalkotásakor törekedtünk arra, hogy tápláljuk a gyerekek természettudományok iránti kíváncsiságát, elkötelezettségét. Figyelmet fordítottunk arra is, hogy a problémák megoldása során alkalmazhassák a kor modern informatikai eszközeit. A kijavított megoldások alapján összesen 20 kisdiák jutott a hevesi döntőbe, melyre május 28-án került sor.

A döntő négy írásbeli feladatának megoldására összesen 50 percet kaptak a tanulók. A megoldásokat feladatonként javították a természettudományi munkaközösség tagjai (miközben a versenyzők az újabb problémán dolgoztak). Ezt követően egy szóbeli forduló várt a gyerekekre, amelynek témája idén az energiagazdálkodás és a környezetvédelem kapcsolata volt. A zsűri nagyon elégedett volt az összeszedett, alapos feleletekkel.

A kitűnő ebéd elfogyasztása után a tanulók és kísérőik folyékony nitrogénnel elvégzett kísérleti bemutatót tekintettek meg. A kidurranó flakon és a szupravezető fölött lebegő mágnes elvarázsolták a kisdiákokat.

Az eredményhirdetésen a versenyzők teljesítményét Strausz Erika igazgatóhelyettes asszony értékelte. Kiemelte a szép szóbeli feleleteket és a tanulók egész éves kitartó munkáját. A Földi János verseny két önzetlen támogatójának, az Equilor Corporation Advisorynak és a HevesThermnek köszönhetően idén is értékes jutalmak sora várt az izgatott tanulókra. A díjakat az utóbbi cég vezetője, Pölyhe István úr adta át a gyerekeknek, akik nagyon örültek a szebbnél-szebb könyveknek, illetve a komoly számológépeknek.

Reméljük, hogy a következő tanévben is hasonlóan sikeres versennyel tudjuk majd gyarapítani a fiatalok ismereteit, népszerűsítve ezzel a természettudományokat.

A verseny végeredménye - letöltés

Tájékoztató a Földi verseny döntőjéről

A IX. Földi János természettudományi verseny három levelezős fordulója befejeződött.
A versenyre 8 iskola 38 tanulója nevezett. A 12 írásbeli feladat javítását követően kialakult a helyi döntőbe jutottak névsora.
A beküldött megoldások alapján a három korcsoportból összesen 20 diákot hívunk meg a döntőre.

A döntő időpontja, kezdete: 2022. május 28. (szombat) 10 óra 30 perc
A döntő helyszíne: Eötvös József Ref. Okt. Központ, 3360 Heves, Dobó út 29. (bejárat az Álmos utca 17. felől)

A döntő időtartama kb. 90 perc, ismeretanyaga nem haladja meg a levelezős fordulókét. Az írásbeli feladatok mellett egy szóbeli fordulóval is készülünk. A feladatmegoldást és a közös ebédet követően kerül sor az eredményhirdetésre, s végül egy meglepetés előadással zárjuk a rendezvényt.
A felkészüléshez segítséget találnak a "Földi verseny" menüpontban: https://kisfiz.hu/foldi.php?show=korabbi-feladatok
A szóbeli forduló témája az energia (megújuló energiahordozók, fosszilis energiahordozók, energiagazdálkodás és környezetvédelem).

Minden versenyzőt és kísérőjét (ingyenes) ebéddel várunk.
Kérjük, hogy feltétlenül jelezzék részvételi szándékukat a verseny e-mail címére az érkező tanulók, a felkészítő tanár(ok) és a kísérő(k) megadásával.

A döntőbe jutott tanulók névsora:

I. korcsoport:
Rab Márton (Bocskai István Általános Isk., Hajdúböszörmény)
Majzik Milán, Berecz Emese Tünde (Szönyi Benjámin Ref. Ált. Isk, Hódmezővásárhely)

II. korcsoport:
Dombóvári Nándor (Bethlen Gábor Református Gimn., Hódmezővásárhely)
Rab Boglárka, Szabó Lili (Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Isk.)
Beník Róbert (Rozsnyói Ref. Egyházk. Alapisk.)
Gyulavári Katalin, Kurcz Kende Csanád, Dobi Tamás, Nemesi Péter (EJROK Heves)

III. korcsoport:
Magi Sarolta, Véber Barbara, Kiss Eszter (Bocskai István Általános Isk., Hajdúböszörmény)
Pella Boldizsár Máté, Nagy Hunor (Erőss Lajos Ref. Ált. Isk., Püspökladány)
Bordás Bianka Bella, Kóródi József, Palotai Zsófia, Szilágyi Dorina Éva (Bocskai István Általános Iskola, Debrecen)

Gratulálunk a döntőbe jutottaknak és felkészítőiknek! Minden versenyzőt és kísérőt szeretettel várunk!


VERSENYKIÍRÁS

Az Eötvös József Református Oktatási Központ a 2021/22-es tanévben is meghirdeti a Földi János természettudományi versenyt a református iskolák számára három korcsoportban (3-4., 5-6. és 7-8. évfolyam). - A versenyre nem református fenntartójú iskolák tanulói is nevezhetnek.

Legfőbb célunk, hogy közelebb hozzuk a gyerekeket a teremtett világhoz, s ezzel az élménnyel együtt megszerettessük velük a természettudományokat.

A megmérettetés három levelezős fordulóból és egy helyi döntőből áll. A levelezős fordulókban a matematikai és természetismereti feladatok megoldásához önálló kutatómunkára, eszközkészítésre, mérésekre és természeti megfigyelésekre lesz szükség. A matematikai problémáknál elsősorban nem egyenlettel történő megoldást várunk el az alsóbb évfolyamos gyermekektől, hanem megfelelő magyarázattal kiegészített próbálgatást, logikailag helyes gondolatmenetet. A döntőbe a három korcsoport 6-6 legjobb feladatmegoldója kap meghívást a 3 levelezős forduló összesített eredménye alapján. A döntő írásbeli és szóbeli részből áll.

Nevezési díj nincs.

A nevezés az első levelezős forduló beküldésekor a csatolt nevezési lap kitöltésével történik. A fordulók megoldásainak beküldési határidejét a feladatsorok tartalmazzák. A feladatok megoldását külön lapon kell elkészíteni. Minden lapon fel kell tüntetni a feladat sorszáma mellett a versenyző nevét, évfolyamát és iskoláját.

FONTOS! Az újabb fordulók feladatait - és minden egyéb üzenetet – csak a verseny honlapján (www.kisfiz.hu) jelentetjük meg.

A megoldásokat digitalizálva, a verseny e-mail címére várjuk: foldi.verseny@gmail.com
(kérjük, hogy az elektronikus levél tárgyában jelenjen meg a tanuló neve és korcsoportja is).
A döntő várható időpontja:
2022. május 14. (szombat) 10:30 - 15:00
Támogatóinknak köszönhetően ismét nagyon komoly jutalmak várnak a legjobb versenyzőkre.

Versenyfelelős:
Kis Tamás
foldi.verseny@gmail.com
06-20-2983017

Várjuk jelentkezésüket! – Áldás, békesség!