Bemutatkozó Órára, szakkörre
"És Isten látta, hogy minden, amit alkotott, igen jó."
(1Móz 1, 31)

BEMUTATKOZIK A FÖLDI JÁNOS ORSZÁGOS TERMÉSZETTUDOMÁNYI VERSENY

A verseny ötlete 2012-ben született a Tiszáninneni Református Egyházkerülethez tartozó iskolákban természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok miskolci megbeszélésén. A cél, egy komplex természettudományi verseny létrehozása volt az általános iskolás tanulók számára. A szervezés feladatát az Eötvös József Református Oktatási Központ tanáraként én vállaltam el. Így kezdettől fogva a verseny felelőse vagyok. A kitűzendő feladatok megalkotásában az EJROK természettudományi munkaközössége segít.

A verseny névadója Földi János (1755-1801), református polihisztor lett. Ezáltal szerettem volna méltó emléket állítani a magyar felvilágosodás kiemelkedő alakjának, aki az orvoslás mellett a természettudományos nyelvújítás elindítója volt.

A 2013/2014-es tanévben hirdettük meg először a versenyt a hazai református iskolák számára három korcsoportban. Azóta már nem csak egyházi fenntartású iskolák vesznek részt versenyünkön. Pécstől Hódmezővásárhelyen át Debrecenig érkeznek a jelentkezések, így négy év alatt országossá nőtte ki magát a verseny, melyre immár határainkon túli nevezések is érkeznek.


I. korcsoport: 3. és 4. évfolyam
II. korcsoport: 5. és 6. évfolyam
III. korcsoport: 7. és 8. évfolyam

A megmérettetés három levelezős fordulóból (4-4 feladat) és egy helyi döntőből áll. A levelezős fordulókban a matematikai és természetismereti feladatok megoldásához önálló kutatómunkára, eszközkészítésre, mérésekre és természeti megfigyelésekre van szükség. Minden probléma kitűzésénél arra törekszünk, hogy a tudás mellett élményt is szerezzünk a gyerekeknek, ezzel is szolgálva a természettudományok népszerűsítését. A hevesi döntőbe a három korcsoport 6-6 legeredményesebb feladatmegoldója kap meghívást a levelezős fordulók összesítése alapján. A döntő írásbeli és szóbeli részekből áll.


Nevezési díj nincs, nevezni az első levelezős forduló beküldésekor lehet.


Szponzoraink önzetlen támogatásának köszönhetően a legsikeresebb versenyzők minden esztendőben kiemelten komoly jutalomban részesülnek.

Várjuk jelentkezésüket!